background img
Menu
Join our feeds to automatically receive the latest headlines, news, and information formatted for your club's website or news reader.
Avatar photo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

11 έτη ago written by

Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ

 Στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, ο σύλλογος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ παρουσίασε διήμερο αφιέρωμα με θέμα “Ρίζες Ελλήνων – ΘΡΑΚΗ… ΘΡΑΚΗ ΜΟΥ”.

 Ειλικρινά προσπαθώ   εδώ και μέρες να συγκεντρωθώ για να γράψω  κάτι και δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω, φοβούμενος μην τυχόν και παραλείψω κάτι και αδικήσω το σύλλογο, τους φορείς του και τους συντελεστές της όλης εκδήλωσης.    
 Οι μόνες λέξεις που μου έρχονται είναι  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ – ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ -ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Κατά τη γνώμη μου  αλλά και κατά γενική ομολογία δεν αρκούν.
Σκέφτηκα να ξεκινήσω από τη σκιαγράφηση του συλλόγου, να περάσω  στους φορείς του, στους συντελεστές της εκδήλωσης και να καταλήξω ξανά στα συγχαρητήρια και σε ένα μεγάλο ευχαριστώ  για λογαριασμό   της Θράκης μας , του Θρακικού Ελληνισμού και της Π.Ο.Θ.Σ. .για τις δυο αξέχαστες βραδιές που μας χάρισαν.

Ο σύλλογος «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, με μοναδικό σκοπό και επιδίωξη να προσφέρει βήμα πολιτιστικής έκφρασης σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμικού μας γίγνεσθαι, και ιδιαιτέρως στο χορό, κυρίως στη νέα γενιά του τόπου μας που πραγματικά το έχει ανάγκη, αλλά και σε όσους ακόμα επιθυμούν να εκφραστούν πολιτιστικά μέσω του χορού, γιατί ακράδαντη πεποίθησή μας είναι ότι, η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση της ελληνικής παράδοσης στης νέα γενιά είναι το μοναδικό –ίσως-ανάχωμα της πατρίδας μας, ενάντια στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση.

Οι φορείς του, ακούραστοι σκαπανείς, μέσα από την εκδήλωση αυτή ανέδειξαν στο κοινό της πόλης της Κορίνθου  την έννοια Θράκη με αναφορές στο χτες και ειδικά στο σήμερα. Το ζοφερό σήμερα που οι περισσότεροι το αγνοούν γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι τα όσα καταγγέλλονται  από την Π.Ο.Θ.Σ. και άλλους πολιτιστικούς φορείς κατά καιρούς, είναι πραγματικότητα και όχι λόγια που δημιουργούν μύθους και  φαντασίες και πολύ περισσότερο για να εξάπτουν μίση και πάθη. Δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι με τον απλό μουσουλμάνο ΄Ελληνα πολίτη ουσιαστικά δεν  μας χωρίζει τίποτε γιατί μας ενώνει η καθημερινότητα.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ  επισκέφθηκαν δύο φορές τη Θράκη μας, τη διέτρεξαν, είδαν, συζήτησαν, άκουσαν, σκέφτηκαν και αποφάσισαν ότι μέσα από μία καλοστημένη εκδήλωση θα μπορούσαν να αναδείξουν τη Θράκη με την καθημερινότητά της. Στη συνέχεια άρχισαν  να αναζητούν τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τα όσα διαπίστωσαν   με αντικειμενικότητα αλλά και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα.

Έτσι την 1η ημέρα του αφιερώματος, Παρασκευή 2/11/2012,  πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα:

“Θράκη: Χθες – Σήμερα -Αύριο”.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος ο οποίος τόνισε:
Σήμερα μέσα από την εκδήλωση σας αυτή  , που τη διοργανώσατε πιστεύω με πολύ  μεράκι και όρεξη πρέπει να αποδείξουμε  όλοι μαζί, ΠΕΡΊΤΡΑΝΑ, ότι η χώρα των παραμυθιών, των χρωμάτων του πιο μαγευτικού τοπίου, η χώρα που την περιβάλλουν θρύλοι και παραδόσεις, η χώρα από την οποία επήγασε η Θρησκεία,, η χώρα των πιο φιλελεύθερων ανθρώπων, καθώς η παράδοση ιστορεί , η χώρα στην οποία επέζησαν η αρχαία ζωή, αυτούσια μέσα στο χριστιανικό πλαίσιο συγκερασμένη με την υμνωδία τη βυζαντινή και την κατανυχτική μελωδία του «κατευθυνθήτω η προσευχή μου», η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ, ήταν , είναι και θα παραμείνει Ελληνική αφού
ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΙΩΝΩΝ
ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ 
ΟΣΟ  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ

Αγαπητοί φίλοι, Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ  ΖΩΗ  ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ  ΖΩΗ αφού είναι μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά και  δηλώνω ότι αισθάνομαι μικρός μπροστά στην αξεπέραστη Χαρά Νικοπούλου, τον ανεπανάληπτο φίλο Σεμπαιδίν Καραχότζα κα τον εξαίρετο επιστήμονα κ. Nίκο Λυγερό που θα μας αναπτύξουν το χτές – σήμερα – αύριο  για τη Θράκη μας..

Κυρίες και κύριοι, όσοι έχουν ζήσει αυτή την πατρίδα, όσοι την έχουν αγαπήσει και την έχουν νοιώσει, ΜΟΝΟΝ αυτοί μπορούν να απαντήσουν στον Κωστή Παλαμά ότι δεν φτάνουν
Τα δύο μάτια μας
Τα δύο χέρια μας και η καρδιά μας
Για να γευτούμε αυτόν τον τόπο.

Μετά το χαιρετισμό του χάρισε στο σύλλογο σε ανάμνηση της συνεργασίας την εικόνα της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας.

 Οι ομιλητές που αποδέχτηκαν την πρόσκληση τους και συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν:
Η Χαρά Νικοπούλου- Δασκάλα
ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα – Δημοσιογράφος, Πομάκος και
ο Νίκος Λυγερός – Στρατηγικός Σύμβουλος

Ειδικά οι δύο πρώτοι, παρά τα όσα σε βάρος τους έχουν γίνει κατά διαστήματα από το κατεστημένο του Τουρκικού προξενείου, με αντικειμενικότητα  και γλαφυρό τρόπο παρουσίασαν τα γεγονότα , κέρδισαν το ακροατήριο και  το μετέφεραν έστω και νοερά στη ζεστή αγκαλιά της Θράκης μας. Θα τους θυμούνται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και για να ακριβολογήσω δεν θα τους ξεχάσουν. Ο ανεπανάληπτος Νίκος Λυγερός  με στόμφο παρουσίασε και αυτός τα γεγονότα και πρότεινε λύσεις. Ακολούθησε διάλογος. Η αίθουσα κατάμεστη, το δε ακροατήριο δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του, οι ερωτήσεις βροχή, ένα κοινό που  διψούσε  να ακούσει περισσότερα να μάθει περισσότερα για τη Θράκη του χτες του σήμερα και του αύριο. Το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα και ακόμη όλοι ήμασταν εκεί σαν μια οικογένεια καθισμένοι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Την 2η ημέρα του αφιερώματος, το Σάββατο (3/11/2012), παρουσιάστηκε ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό από τη γη του Ορφέα. Τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν απέδειξαν ότι οι χοροί της Θράκης μας είναι πλούσιοι σε αριθμό και εντυπωσιακοί στο τρίπτυχο ΚΙΝΗΣΗ – ΕΚΦΡΑΣΗ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. και ότι η ιδιάζουσα ακόμη συμμετρία κινήσεων του σώματος σε συνδυασμό με συντονισμένα στην ίδια οξύτητα από τους χορευτές, ζωηρά επιφωνήματα, είναι στοιχεία που προσδίδουν ξεχωριστό εντυπωσιακό χαρακτήρα στους Θρακιώτικους χορούς. Το δε τρίπτυχο ΧΟΡΟΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΦΟΡΕΣΙΑ πιστοποίησε ότι σύλλογοι, χοροδιδάσκαλοι χορευτές και μουσικοί δούλεψαν  με πολύ μεράκι πάνω στην μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης μας  κάνοντας μας να αισθανθούμε περήφανοι.

Συμμετείχαν:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας “Το Πράθι” που χόρεψε χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και έκλεισε με τσέστο που ξεσήκωσε τους παρισταμένους εντός και εκτός του θεάτρου που παρακολουθούσαν την εκδήλωση από γιγαντοοθόνη.
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης,  η γνωστή μας (Φ.Ε.Ξ.) που παρουσίασε χορούς και τραγούδια της Ανατολικής Θράκης και ήταν για μια ακόμη φορά άψογη,
Το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας Αττικής που παρουσίασε χορούς γκαγκαβούζικους από την περιοχή Οινόη του Βόρειου Έβρου,
Ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών “ο Ίβυκος” που παρουσίασε χορούς από τη Μαύρη Θάλασσα, και τέλος
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων «Τερψιχόρη» παρουσίασε τους χορούς των Μάρηδων.

Η άψογη εμφάνιση των χορευτικών μας κατέπληξε. Οι φορεσιές, οι κεφαλόδεσμοι, η πιστή απόδοση των χορών, χωρίς ίχνος χορογραφίας αλλά με σύνεση και μέτρο και επειδή αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία, δηλώνουμε ότι δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι σε μία περιοχή που επικρατεί η εθνική μας ενδυμασία, η φουστανέλα και το τσαρούχι γίνεται τόση σωστή δουλειά για τη μουσικοχορευτική παράδοση των άλλων περιοχών της πατρίδας μας. Τα εύσημα στους διοικούντες τους συλλόγους, στους χοροδιδασκάλους αλλά πρωτίστως στους χορευτές και τις χορεύτριες.

Το οδοιπορικό συνόδευσε η καταπληκτική σε απόδοση παραδοσιακή ορχήστρα, με τους:
Γιάννη Παυλόπουλο-βιολί τραγούδι
Θοδωρή Τασούλα-κλαρίνο καβάλι
Βασίλη Γραμματικό-γκάιντα
Κώστα Παπαπροκοπίου-λαούτο
Κατερίνα Μητροπούλου-κρουστά ούτι τραγούδι..

Στο διήμερο αφιέρωμα παρέστη και ο μεγάλος δάσκαλος της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο πατριάρχης της Θρακικής μουσικής παράδοσης ο οποίος αποθεώθηκε στην κυριολεξία  τόσο κατά την είσοδο του στο Δημοτικό Θέατρο  όσο και μετά την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε  για την προσφορά του, από το σύλλογο ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ. Την απονομή έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  κ.Πέτρος Τατούλης.

Ο Χρόνης Αηδονίδης βαθύτατα συγκινημένος, συνεπήρε το κοινό με τη γλυκιά φωνή του τραγουδώντας το καλώς ήρθατε φίλοι μου, τα τρία καράβια, τα 12 ευζωνάκια και την προσφυγοπούλα. Η απόδοση θύμιζε βυζαντινή υμνωδία και δικαιολογημένα απέσπασε τις επεφυμίες και τα ακατάπαυστα χειροκροτήματα του  κοινού και επειδή ως συνήθως πίσω από ένα μεγάλο άντρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα  τιμήθηκε και η σύζυγος του   κα Φωτεινή Αηδονίδου. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός.

Την τελευταία ημέρα πριν αναχωρήσουμε μαζί με τη χορευτική ομάδα της Φ.Ε.Ξ. μας ξενάγησαν στην αρχαία Κόρινθο. Χωρίζοντας δεσμευτήκαμε για συνεχή επικοινωνία και ότι πρέπει να ξαναβρεθούμε.

Μεγάλη τιμή για τη Θράκη μας, το σύνολο της εκδήλωσης επιβεβαίωσε αυτό που υποστηρίζουμε, ότι Θράκη και άνθρωπος είναι μια σχέση αιώνων.

Σαν ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ συγχαίρουμε και πάλι τους συντελεστές της εκδήλωσης γι αυτό που παρουσίασαν για τη Θράκη μας και έκαναν τους συντοπίτες  τους  Κορίνθιους και της ευρύτερης περιοχής να ομιλούν για αυτήν και να την θυμούνται ,  τους συγχαίρουμε για την άψογη φιλοξενία τους ,μας περίμεναν με μια ανοιχτή ζεστή αγκαλιά και ένα γλυκό λόγο.

Αγαπητοί μας Φίλοι,

ειλικρινά δεν βρίσκουμε λόγια να εκφράσουμε, την αγάπη μας σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τους φίλους του συλλόγου σας για τον τρόπο που μας αγκαλιάσατε, να εκφράσουμε το σεβασμό μας για τη μεθόδευση και παρουσίαση της εκδήλωσης σας για τη ΘΡΑΚΗ μας και αν οι λέξεις συγχαρητήρια και ευχαριστούμε σας καλύπτουν, τότε τις λέμε μέσα από την καρδιά μας αν και εμείς πιστεύουμε  ότι είναι πολύ λίγο, κάτι πολύ  μικρό.

Τα δέοντα τα δώκαμε  σολνούς και είπαμε τα θκά μας στο τσαρσί, ήταν κεί, μπάμπες, γερ, νιοί, νιές, νάστε ούλοι με

ΓΕΡΟΣΥΝΗ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙ

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος 
Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ.

 

 

 

 

Article Categories:
Ανακοινώσεις

Comments are closed.